Dissertationen

Jährlich bieten wir 2 Dissertationsstellen an. Im Rahmen eines Forschungsjahres können wertvolle Eindrücke in die klinische Forschung gewonnen werden. Neben der Erstellung der eigenen Dissertation werden die laufenden Studien in unterschiedlichen Phasen mitbetreut.
Durch wöchentliche Forschungsgruppentreffen sowie verschiedene Kurse des Departments Klinische Forschung haben Sie die Möglichkeit, Grundlagen für die Realisation eigener Projekte zu erlernen.

Sie werden durch Prof. Bingisser und Prof. Nickel betreut und arbeiten mit weiteren Dissertanten, Masterstudierenden und verschiedenen Disziplinen an unseren Projekten.

Doktorierende/StudienärztInnen

Marco Rüegg
Rueegg, M., Nickel, C., & Bingisser, R. (2021). Disagreements between Emergency Patients and Physicians regarding Chief Complaint Patient Factors and Prognostic Implications. International Journal of Clinical Practice, e14070.

Tobias Käppeli
Kaeppeli, Tobias, et al. "Validation of the clinical frailty scale for prediction of thirty-day mortality in the emergency department." Annals of emergency medicine 76.3 (2020): 291-300.

Tobias Kuster
Kuster, Tobias, et al. "Combinations of symptoms in emergency presentations: prevalence and outcome." Journal of clinical medicine 8.3 (2019): 345.

Ricardo Nieves
Ortega RN, Rosin C, Bingisser R, Nickel CH. Clinical scores and formal triage for screening of sepsis and adverse outcomes on arrival in an emergency department all-comer cohort. The Journal of emergency medicine. 2019;57(4):453-460. e452.

Ehemalige Doktorierende

Oliver Müller
Mueller, Oliver S., et al. "Disposition Decision Support by Laboratory Based Outcome Prediction." Journal of Clinical Medicine 10.5 (2021): 939.

Nadja Handschin
Handschin, Nadja, et al. "Nontraumatic Headache in Adult Emergency Patients: Prevalence, Etiologies, and Radiological Findings." Journal of Clinical Medicine 9.8 (2020): 2621.

Christian Wirth
Wirth, Christian, et al. "Outpatient management of individuals transporting drugs by body packing is feasible." Swiss medical weekly 149.3536 (2019).

Alina Lampart
Lampart, Alina, et al. "Prevalence and severity of traumatic intracranial hemorrhage in older adults with low‐energy falls." Journal of the American Geriatrics Society 68.5 (2020): 977-982.

Severin Baerlocher
Bingisser, Roland, Baerlocher, Severin et al. "Physicians’ Disease Severity Ratings are Non-Inferior to the Emergency Severity Index." Journal of clinical medicine 9.3 (2020): 762.

Karin Weigel
Weigel, Karin, et al. "Symptoms at presentation to the emergency department: Predicting outcomes and changing clinical practice?." International journal of clinical practice 72.1 (2018): e13033.

Andreas Graber
Grossmann, F. F., Hasemann, W., Graber, A., Bingisser, R., Kressig, R. W., & Nickel, C. H. (2014). Screening, detection and management of delirium in the emergency department–a pilot study on the feasibility of a new algorithm for use in older emergency department patients: the modified Confusion Assessment Method for the Emergency Department (mCAM-ED). Scandinavian journal of trauma, resuscitation and emergency medicine, 22(1), 1-9.

Andrea Pawlik
Pawlik, Andrea M., et al. "Outcomes of electrical injuries in the emergency department: a 10-year retrospective study." European journal of emergency medicine 23.6 (2016): 448-454.

Arno Peng
Peng, Arno, et al. "The proportion of correct diagnoses is low in emergency patients with nonspecific complaints presenting to the emergency department." Swiss medical weekly 145.0910 (2015).

Christiane Rosin
Rosin, Christiane, and Roland Bingisser. "Synkope auf der Notfallstation." Therapeutische Umschau 70.1 (2013): 45-47.

Christoph Keil
Mansella, G., Keil, C., Nickel, C. H., Eken, C., Wirth, C., Tzankov, A., ... & Bingisser, R. (2020). Delayed Diagnosis in Pulmonary Embolism: Frequency, Patient Characteristics, and Outcome. Respiration, 99(7), 589-597.

Christoph Becker
Becker, Christoph, et al. "Camera-based measurement of respiratory rates is reliable." European Journal of Emergency Medicine 25.6 (2018): 416-422.

Vera Pedersen
Vera, Pedersen, et al. "Older patients with low-energy falls presenting to the emergency department: Characteristics and outcomes." Journal of the American Geriatrics Society 67.7 (2019): 1527-1529.

Fabrizia Schmid
Schmid, Fabrizia, et al. "Construct validity of acute morbidity as a novel outcome for emergency patients." PloS one 14.1 (2019): e0207906.

Isabelle Osterwalder
Osterwalder, Isabelle, et al. "Acute Abdominal Pain: Missed Diagnoses, Extra-Abdominal Conditions, and Outcomes." Journal of clinical medicine 9.4 (2020): 899.

Laurentia Pitasch
Malinovska, A., Pitasch, L., Geigy, N., Nickel, C. H., & Bingisser, R. (2019). Modification of the emergency severity index improves mortality prediction in older patients. Western Journal of Emergency Medicine, 20(4), 633.

Marc Dietrich
Bingisser, R., Dietrich, M., Ortega, R. N., Malinovska, A., Bosia, T., & Nickel, C. H. (2017). Systematically assessed symptoms as outcome predictors in emergency patients. European journal of internal medicine, 45, 8-12.

Petra Finardi
Finardi, Petra, et al. "Accuracy of self-reported weight in a high risk geriatric population in the emergency department." Swiss medical weekly 142.1920 (2012).

Stefan Achermann
Achermann, S., Caspar, M., Wirth, C., Becker, C., Rocque, M., Kirenko, I., ... & Nickel, C. H. (2019). Contact-free monitoring of respiratory rates for triage of patients presenting to the emergency department. Resuscitation, 137, 154-155.

Sirkko Wyser
Chefarztsekretärin, Notfallzentrum